Wij(k) in gesprek met Frans Westland ‘Geniet van de vrijdagmarkt en evenementen in IJsselstein!’

14 maart '18, 08:00 uur

Wij(k) in gesprek met Frans Westland

‘Geniet van de vrijdagmarkt en evenementen in IJsselstein!’


Frans woont al zijn hele leven in IJsselstein, een geboren en getogen Apeluier. 70 jaar geleden kwam hij ter wereld op het Wed in de binnenstad en groeide op in de Julianawijk. Getrouwd, vader van twee kinderen en trotse opa!

In welke wijk woon je?
“Sinds 1988 in het centrumgebied, in de wijk Overwaard. Vroeger stond hier aan de Hollandsche IJssel een oude steenfabriek waar de straten hun namen aan te danken hebben. Waar wij wonen stond de oven, vandaar de naam Vlamoven.”

Wat vind je het mooiste in IJsselstein?
“Het gebied rond de molen in de binnenstad, het Kronenburgplantsoen. De bomen waren in mijn kindertijd al groots en dik. Ook de entourage rond de Kloosterspeeltuin en het Jolandaplantsoen met zicht op de oude vestingmuur vind ik prachtig aangelegd.”

Wat vind je het prettige van wonen in Overwaard?
“Het is een rustige wijk langs de Hollandsche IJssel met een mix van jonge gezinnen en ouderen. We letten allemaal op elkaar in de wijk en ik maak met iedereen een praatje, maar we lopen de deur niet bij elkaar plat. Het is dichtbij de binnenstad en bushalte. Op steenworpafstand van de A2 en we wandelen binnen een halfuurtje langs de IJssel naar City Plaza.”

Zijn er door anderen initiatieven opgezet in jouw wijk waar je blij van wordt?
“Ik vind het heel erg bijzonder en noemenswaardig dat onze overbuurman dagelijks tijdens het uitlaten van zijn hond het zwerfafval opruimt. Daarnaast is de jaarlijkse buurtbarbecue altijd erg gezellig.”

Welke dromen heb je voor jouw wijk?
“Hier op de hoek bij de Ringoven staat een oud en vervallen huis. Van de bewoners hebben wij absoluut geen last. Maar het aangezicht verloedert en het is niet meer van deze tijd. Voor iedereen in de wijk is dit een doorn in het oog. Bovendien is het levensgevaarlijk en zijn er al meerdere aanrijdingen gebeurd. Het doorgaande fietspad wordt onderbroken door het huis. De scholieren fietsen hierdoor noodgedwongen op de autoweg. Helaas doet de gemeente hier niets aan.”

Wie draag je aan voor het volgende interview?
“Ellen Klein uit de wijk Achterveld, IJsselveld West.”

Wij(k) in gesprek is een samenwerking van Stichting Pulse en Zenderstreeknieuws en verschijnt één  keer per maand. Aan het einde van ieder verhaal geeft de geïnterviewde de microfoon door aan een andere inwoner van IJsselstein met een mooi verhaal. Wij(k) in gesprek is ook te volgen op https://www.facebook.com/Wijk-in-gesprek

Frans Westland