Jongeren komen graag op locatie om vragen te stellen over relaties

7 april '15, 08:00 uur

IJsselstein heeft sinds oktober 2013 het Jongeren Informatie Punt, JIP. Afgelopen jaar hebben hier 266 IJsselsteinse jongeren een hulpvraag gesteld. Jongeren van 10 tot 24 jaar zijn welkom bij een van de locaties van het jongerenwerk van Stichting Pulse. ‘Op dit moment kloppen jongeren van 12 tot 14 jaar het meeste aan bij het JIP. Dit heeft te maken met de klassenbezoeken die op de basisscholen worden uitgevoerd. Hierdoor creëert het JIP meer bekendheid bij deze leeftijd’, aldus Jacqueline van Rooijen, jongerenwerker bij het JIP. ‘Vragen komen binnen via de mail, Whatsapp en direct op  locatie. Uit de cijfers van 2014 blijkt dat jongeren doorgaans hun vraag stellen door naar het JIP te komen. Dit is een grote vooruitgang omdat voor vele jongeren de drempel om naar een locatie  te komen met een hulpvraag hoog is. Uit cijfers blijkt dat het gelukt is om het JIP zo laagdrempelig mogelijk te houden’. Sinds 2013 zit het JIP gevestigd onder de bibliotheek Lek & IJssel, Overtoom 7.

Jongeren kunnen bij het JIP vragen stellen over uiteenlopende zaken. Studie, geld en  lichamelijke veranderingen bijvoorbeeld. Uit ervaring blijkt dat er vooral vragen over vriendschappen en relaties worden gesteld. ‘We krijgen heel uiteen lopende vragen: van wat te doen bij vriendinnenruzies en pesten tot jongeren die uit huis worden geplaatst of zelf weg willen omdat de thuissituatie niet prettig meer is.’ Jongeren geven aan dat ze zich vertrouwd voelen bij het JIP. Als reden geven ze dat het JIP uit een klein groep medewerkers bestaat. ‘Daardoor kennen de jongeren ons beter, weten met wie ze hebben gesproken en kunnen gemakkelijker hun ei kwijt.’ somt Jacqueline op. Jongeren blijken het JIP ook steeds meer te vinden via Social media. Op Twitter en Facebook post het JIP regelmatig informatieve berichten en stelt de doelgroep op de hoogte van de maatschappelijke veranderingen en projecten . ‘Jongeren volgen ons wel, maar reageren niet actief op de posts. Wanneer we jongeren ontmoeten blijkt vaak dat ze het wel hebben gelezen.’

Het JIP organiseert het hele jaar door diverse workshops waar jongeren gratis aan mee kunnen doen. ‘In 2014 hebben we bijvoorbeeld een reismarkt georganiseerd om jongeren met een wens naar het buitenland te gaan voor te lichten. Ook organiseerden we samen met de gemeenteraad het Lagerhuisdebat City Talk, 37 jongeren gingen in gesprek over maatschappelijke onderwerpen als alcohol en roken onder jongeren. Het was een succes!’ aldus Jacqueline.

Het hele jaar door kunnen jongeren van 14:00 uur tot 17:00 uur op maandag en woensdag terecht in het JIP. Vrijdag is het JIP van 16:00 tot 18:00 uur open. Ook staan er weer klassenbezoeken, workshops en andere interessante bijeenkomsten op de agenda. Volg JIP via facebook.com/jipijsselstein, op Twitter @JIPIJsselstein of kom langs bij Overtoom 7 en blijf op de hoogte.